Welkom
Landgoed
Zorgboerderij
Stoeterij
Actueel
Arrangementen
Kinderactiviteiten
Over ons
Leden
Recensies
Stages/Vacatures
Contact
 
 

Adopteer een Peer

 
De Peerdegaerdt lanceerde tijdens haar Open Dag op zaterdag 12 juli 2014 ‘Adopteer een Peer’. Via dit ludieke adoptieplan kunnen deelnemers een deel van de onbespoten fruitoogst van oude rassen reserveren voor eigen pluk en consumptie.

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te zien waar hun voedsel vandaan komt en willen ook graag dat hun kinderen zich hier meer bewust van worden. Het adoptieplan van De Peerdegaerdt komt in deze wens tegemoet. Deelnemers raken betrokken bij de hele cyclus, tijdens de bloesemdagen kunnen ze de bestuiving door de bijen van dichtbij bekijken, gecombineerd met een overheerlijke picknick en tijdens de oogstperiode plukken ze letterlijk en figuurlijk de vruchten hiervan. Met de opbrengst van het adoptieplan wil De Peerdegaerdt de hoogstamboomgaard in stand houden en meer kinderen in staat stellen om de natuur op De Peerdegaerdt te komen beleven.

Hoogstamboomgaard met oude rassen
In 1915 is de karakteristieke boomgaard van de Peerdegaerdt aangeplant, ten tijde van de landbouwcrisis toen veel boeren overschakelden naar fruitteelt. De hoogstamboomgaard bestond toen uit een grote diversiteit aan rassen en kreeg de naam Peregaard. In de jaren ’60 stelde de overheid een rooipremie beschikbaar, om hoogstambomen te vervangen voor laagstambomen en op deze manier een efficiëntere productie te kunnen realiseren. De Peregaard was op dat moment niet meer in gebruik als productieboomgaard, waardoor geen gebruik is gemaakt van deze rooipremie. Dit betekent dat op dit moment nog steeds de bijna 100 jaar oude hoogstambomen aanwezig zijn.

Frans Jansen, hoogstamboomgaard expert, zegt hierover: “De Peerdegaerdt beschikt over een cultuurhistorische boomgaard, waaruit nog steeds veel fruit komt. De omvang van de bomen, de opbouw en het assortiment aan rassen zijn karakteristiek voor aanleg in het begin van de vorige eeuw. De ruime plantafstanden die toen nog gangbaar waren geven de boomgaard zijn mooie parkachtige uiterlijk. Doordat De Peerdegaerdt geen gif gebruikt is het fruit allemaal onbespoten en krijgen de bijen bij ons voldoende kans om zich te handhaven. De oude fruitbomen op De Peerdegaerdt vormen een biotoop op zich. De bomen zijn imposant met een robuuste bast, waardoor ze een diversiteit aan fauna herbergen. Verschillende insecten en daardoor ook spechten en zangvogels weten hun weg naar de fruitbomen te vinden. Daarnaast groeien de jonge ransuilen op in de boomgaard, omdat de bomen een schitterende camouflage vormen. Verder hebben we voor het eerst dit jaar een buizerdnest in één van onze bomen. En ook niet onbelangrijk, elk jaar hebben we nog steeds een forse diverse oogst met handperen, zoals de Kruidenierspeer, Noord-Hollandse Suikerpeer, Triumphe de Vienne, Legipont, Zwijndrechtse Wijnpeer, Comtesse de Paris en de Maagdenpeer, maar ook stoofperen, zoals de Saint Remy en de Zoete Brederode. Het is simpelweg een schitterende boomgaard en een pareltje voor de Hoeksche Waard”.

De oogstperiode duurt van half augustus tot en met oktober. Deelnemers aan het adoptieplan kunnen voortaan tijdens georganiseerde plukdagen hun eigen fruit plukken.

In 2017 vinden de Bloesemdagen plaats op Tweede Paasdag (17 april) en vrijdag 21 april, in 2017 vond de Bloesemdag plaats op 30 april. In 2015 vond de Bloesemdag plaats op zaterdag 18 april.
PDF document
PDF document 377,51 KB
17 juli 2014 18:24
PDF document
PDF document 125,29 KB
17 juli 2014 18:24