Welkom
Landgoed
Zorgboerderij
Stoeterij
Actueel
Arrangementen
Kinderactiviteiten
Over ons
Leden
Recensies
Stages/Vacatures
Contact
 
 

Moestuinen

De moestuin op de Peerdegaerdt 
De moestuin op de Peerdegaerdt
In 2017 wordt de droom van de Peerdegaerdt werkelijkheid. Een ecologische moestuin van 2.500m2! De moestuin wordt aangelegd op een voormalig weiland waar de paarden van de Peerdegaerdt vorig jaar nog graasde. De moestuin grenst aan akkerland en de Varkensdijk. De tuin wordt omwald door houtwallen, waar inheemse planten aan de randen bloeien die de tuin vanaf de weg gezien een romantische aanblik geven; zoals klaproos, koolzaad, en chichorei bloemen. Het wordt een plek waar je tot jezelf kan komen. In april starten wij met zaaien van groentegewassen.

Samenwerken met de natuur
Op deze bijzondere plek midden in het Hoekschewaards landschap wordt er geteeld en geoogst door vrijwilligers en kinderen van de activiteitenboerderij. De tuin methode is gebaseerd op de permacultuur. Dit betekent dat samenwerken met de natuur centraal staat! Er wordt dus geen gif gebruikt bij het telen. We gaan groenten, fruit en kruiden verbouwen.

De nieuwe moestuin heeft als uitgangspunt om, in samenhang met het educatieve werk en andere activiteiten van de Peerdegaerdt, productie op te leveren. We kiezen naast leifruit en fruitstruiken vooral voor meerjarige gewassen.

Gerrit Roukens vertelt enthousiast: "Wel verbouwen we bijvoorbeeld aardperen, pastinaak, rabarber, langwerpige rode biet (smaakvol), rettich, knollen, zuring, meekrap (voor de kleurstof). We planten struiken als vlier, kweepeer, kruisbes, bramen, zwarte bessen e.d. voor de vruchten. We maken er veelal op de Peerdegaerdt eindproducten van, die voor de consument direct consumeerbaar zijn of eenvoudig te verwerken in een natuurlijke maaltijd."

Er komt ook een theetuin waar je van geneeskrachtige planten thee kan zetten! En loop tussen de 30 moestuinbakken waar groenten groeien. Samen verbouwen we groenten om de medewerkers en vaste vrijwilligers van een heerlijke lunch te voorzien.

Leer tuinieren!
Er zijn gratis workshop momenten voor vrijwilligers van de moestuin. Hier leer je de basisprincipes van moestuinieren van Gerrit Roukens, beter bekend als Tuinmeester Gerrit. In zijn workshops is de kans groot dat je verwonderd raakt van de aarde.

Cursus moestuinieren
Op zaterdag 18 maart 2017 start de cursus Natuurlijk Moestuinieren. Deze zesdaagse cursus voor is voor mensen die willen leren hoe je op een natuurlijke wijze van A tot Z een moestuin opzet. Onderwerpen die behandeld worden zijn o.a. basiskennis plantenkunden, bodembeheer, plaagbeheer, waterbeheer, teelt van groenten en fruit, zaadvermeerdering, onkruidbeheer, teeltplan maken, oogsten en bewaren. Wil je meedoen (de workshop is betaald) neem dan contact op met Gerrit en mail naar info@planetcare.nl


Zin om in de moestuin aan de slag te gaan? Word vrijwilliger!
Ervaring in de tuin is niet nodig want dat leer je gewoon van ons. Wij zijn net gestart met de aanleg en zijn nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Zin om in de frisse lucht bezig zijn in met groenten en kruiden. Wij geloven dat iedereen mee kan doen op zijn eigen tempo. Kom je met name in de drukke periodes wanneer de moestuin veel onderhoud heeft, of je komt regelmatig en kan ook meedoen met het ‘Wroetplan’. Dan krijg je een eigen stukje grond in beheer waar jezelf voor mag zorgen. We werken samen voor de oogst van De Peerdegaerdt maar je krijgt natuurlijk ook wel eens wat mee naar huis!

Zo heb je een mooie reden om weer lekker in de natuur te zijn en tot jezelf te komen. Je mag als je vrijwilliger bent meedoen aan de workshop die gegeven worden door Gerrit Roukens. Hij heeft jarenlange ervaring in natuur en milieueducatie. Wil je vrijwilliger worden mail dan naar: actief@depeerdegaerdt.nl


Het Groeiplan als dagbesteding
De Peerdegaerdt heeft zo’n 50 deelnemers op de zorg- en activiteitenboerderij die werk- en activiteitenbegeleiding krijgen omdat zij tot een kwetsbare groep horen. Ook zij worden betrokken bij de moestuin en kunnen meedoen aan het groeiplan! Zij krijgen een eigen bed van enkele vierkante meters of moestuinbak waar zij zorg voor dragen. Hier verbouwen zij groenten en gewassen voor eigen gebruik. Ze werken aan een persoonlijk tastbaar resultaat en de vitamines mogen mee naar huis! Gezond voor geest en lichaam.
 
Ook werken wij samen met het UWV om mensen weer arbeidsfit te maken. Omdat men in de natuur geestelijk en lichamelijk gezonder wordt.

Willem Kalkman, actief medewerker in zowel de moestuin als de zorg- en activiteiten boerderij vertelt: "Door het werken in de natuur, het door educatie kennis maken met onbekende eigenschappen van de natuur en het ontdekken van de samenwerking die je als mens kunt aangaan met de natuur komt de natuur voor mensen die op de Peerdegaerdt komen, tot leven.


Wil je meer informatie of vrijwilliger worden: actief@depeerdegaerdt.nl

Mogelijk gemaakt door Provincie Zuid Holland. Onze dank is groot!

Trefwoorden

Reacties